Uživamo ga vsak dan. V človekovi prehrani ima veliko vlogo. Pri tem pa je danes postalo zelo pomembno, da človek poje resnično dober, polnovreden kruh.
Polnovreden kruh je kruh stare peke, iz neprečiščenega žitnega zrnja. Tak kruh daje telesu tisto, kar žito lahko telesu ponudi. Pri tem se uporabljajo pšenično zrno, rž, ječmen, pira.
Za nas bi bilo najbolje, da bi uporabljali sveže zmleto žito. Žito pri dobrem skladiščenju ne izgubi svoje vrednosti. Pri moki, to je mleto žito, pa izgubi več dragocenih snovi.
Kadar žito zmeljemo, se rani zunanja celulozna ovojnica, ob stiku s kisikom se prične odvijati oksidacija in tako uskladiščena moka izgubi dragocene snovi.
100 g lanenih semen, ki jih predhodno v terilnici rahlo zdrobimo
100g sezama
100g sončničnih semen
100g bučnih semen, ki jih z terilnico ali nožem rahlo zdrobimo, narežemo
100g ovsenih kosmičev
60g pirine moke
60g ržene moke
60g ajdove moke
Malo soli, odvisno od okusa, lahko pa tudi brez soli
100g olivnega olja
2dcl vode
Vse skupaj zmešamo z rokami, dobro pregnetimo in razvaljamo zelo na tanko, 5mm, na peki papir.
Še ne pečeno teksturo, razrežemo na želeno velikost ploščic in damo peči na 180ºC, za 15 min.
Če želimo, dodamo začimbe po okusu.
Sama po navadi razdelim maso na 3 dele, v eno vmešam čili v prahu, v drugo kari in v tretjo rožmarin v prahu.
Doma narejene krekerje lahko pripravimo kot jutranji obrok, namesto kruha.
Iz njih se da narediti krasne kanapeje ali jih postreči kot samostojen prigrizek.
Uživajte v harmoniji okusov.
Jana