Naravna hrana: Vitamin A v namazu

oktober 2021
Naravna hrana: Vitamin A v namazu

VITAMIN A

 

Nekje sem prebrala zapis dr.A.Vogla:

»Ne živi se od tistega, kar se poje, temveč od tistega, kar se prebavi.«

Pomembno je, da jemo čim bolj naravno hrano, naravne izdelke in se izognemu vsemu, kar nima vrednosti.

 

Kje v hranilih se nahaja vitamin A?

V regratovih listih, koprivah, zelenem peteršilju, brstičnem ohrovtu, korenju, v marelicah, v črnem ribezu, dateljnih, šipku, v maslu in ribjem olju.

Korenje je zelo bogato z rudninami in vitamini. To so kalij, kalcij, železo, baker, fosfor, kobalt in vitamini A, E, vitamini B, K in C.

Vse to je potrebno za izgradnjo zdravih celičnih struktur, za pravilno delujoča prebavila, za izgradnjo zob, preprečuje prehladna obolenja, dovolj vitamina A izboljšuje vid v temi, preprečuje nastanek očesnih mren, vpliva na nastanek spolnih hormonov, pa še in še bi lahko naštevala.

 

Ker prihaja zima, bi bilo dobro zaužiti čim več korenja. Lahko ga zaužijemo kot korenčkov presni sok, ali ga naribamo v solato, ali pa ga dodamo kot sestavino v namaz:

 

Namaz iz skute s korenjem

 

skuta,

olivno olje,

naribano korenje,

strok česna,

sol,

poper;

 

Lahko pa še dodamo nekaj listov koprive, nekaj cvetov kapucinke, ki dajo še posebno aromo in lanena semena ter vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.

Namaz vedno pripravimo svež.

Namaz namažimo na kos rženega kruha, lahko pa tudi na koruzni vafelj.

 

Poizkusite in se izognite že pripravljenim namazov, ki jih lahko kupite v trgovini.

 

Dober tek vam želim!

 

Jana