Če bi človek užival hrano, ki zraste in nekatero zelo preprosto predelal, bi taka hrana obdržala večino svoje vrednosti in s tem zagotovila človeku tisto, kar potrebuje.
Hrana naj bo naravna in okusna, dobro prežvečena in prepojena s slino.
Podala vam bom primer, kako izdelati za ta čas aktualen, pomladni namaz ali, kot Italijani rečejo, pesto.
-s koprivami boste vnesli naravni kalcij, ki ga telo zna najbolje izkoristiti,
-s peteršiljem boste vnesli vitamin B, sicer pa je peteršilj dober odstranjevalec sluzi iz telesa in pospešuje delovanje ledvic,
-z rmanom snovi, ki umirjajo krvavitve, ker preprečujejo razširjanje ven in blažijo hemeroide, pa tudi čistijo kri,
-z regratom boste vnesli grenčine, ki vzpodbujajo delovanje jeter, celulozni delci pa aktivirajo črevesne resice in omogočijo njihovo čiščenje,
-s trpotcem boste vase dobili določene rudnine, ki pomagajo pri odstranjevanju pljučnega katarja (sluzi),
-s timijanom pa boste zaužili substance, ki delujejo protivnetno.
POMLADNI PESTO - SESTAVINE:
-mladi listki rmana,
-vršički kopriv,
-vršički timijana,
-srčki regrata,
-nekaj mladih listov suličastega trpotca,
-nekaj vejic peteršilja,
-2 jedilni žlici olivnega olja,
-sol, po okusu,
-poper,
-strok česna;
Vse količine so mišljene do 5 lističev, vejic vršičkov… Za dva nanosa na kosa kruha zadostuje mešanica teh sestavin, ki vam napolni razprto dlan roke, strok česna, olje, sol, poper. Vse to s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko maso. Pri mešanju bodite vztrajni, da nastane gladka tekstura. Nanesite na kos rženega ali pirinega kruha, ali zmešajte v kuhane testenine, ali dodate k pečenemu lososu. Seveda količine lahko povečate.
Če vam ta tekstura ne odgovarja dodajte 2 žlici skute in uporabite kot namaz.