Janini recepti iz narave: Pomladni pesto

april 2020
Janini recepti iz narave: Pomladni pesto

Kako se pravilno hraniti, da dobi telo vse hranilne snovi, rudnine, vitamine, elemente v sledovih,

vse tisto, kar človek potrebuje za ohranjevanje in izgradnjo človekovega telesa in zdravja?

Če se poglobimo v preprosto spoznanje, da so v naravi na voljo vse znane in neznane snovi v pravilnem razmerju, ki priskrbijo telesu vse, kar nujno potrebuje, potem to ne bi smela biti težava.

Nikoli ne bi smeli pozabiti, da je narava naredila zelo moder načrt za nas in živali.

 

Če bi človek užival hrano, ki zraste in nekatero zelo preprosto predelal, bi taka hrana obdržala večino svoje vrednosti in s tem zagotovila človeku tisto, kar potrebuje.

Hrana naj bo naravna in okusna, dobro prežvečena in prepojena s slino.


Recept za pomladni namaz (pesto):

Podala vam bom primer, kako izdelati za ta čas aktualen, pomladni namaz ali, kot Italijani rečejo, pesto.

S tem pestom boste dobili vase :

-s koprivami boste vnesli naravni kalcij, ki ga telo zna najbolje izkoristiti,

-s peteršiljem boste vnesli vitamin B, sicer pa je peteršilj dober odstranjevalec sluzi iz telesa in pospešuje delovanje ledvic,

-z rmanom snovi, ki umirjajo krvavitve, ker preprečujejo razširjanje ven in blažijo hemeroide, pa tudi čistijo kri,

-z regratom boste vnesli grenčine, ki vzpodbujajo delovanje jeter, celulozni delci pa aktivirajo črevesne resice in omogočijo njihovo čiščenje,

-s trpotcem boste vase dobili določene rudnine, ki pomagajo pri odstranjevanju pljučnega katarja (sluzi),

-s timijanom pa boste zaužili substance, ki delujejo protivnetno.


POMLADNI PESTO  - SESTAVINE:

-mladi listki rmana,

-vršički kopriv,

-vršički timijana,

-srčki regrata,

-nekaj mladih listov suličastega trpotca,

-nekaj vejic peteršilja,

-2 jedilni žlici olivnega olja,

-sol, po okusu,

-poper,

-strok česna;

Vse količine so mišljene do 5 lističev, vejic vršičkov… Za dva nanosa na kosa kruha zadostuje mešanica teh sestavin, ki vam napolni razprto dlan roke, strok česna, olje, sol, poper. Vse to s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko maso. Pri mešanju bodite vztrajni, da nastane gladka tekstura. Nanesite na kos rženega ali pirinega kruha, ali zmešajte v kuhane testenine, ali dodate k pečenemu lososu. Seveda količine lahko povečate.

Če vam ta tekstura ne odgovarja dodajte 2 žlici skute in uporabite kot namaz.

 

Srčen pozdrav, Jana